Vår svenska matkultur

Om man skulle fråga en utländsk person om vad svensk matkultur är, skulle deras svar med stor sannolikhet inkludera smörgåsbord och köttbullar. Och faktum är att dessa två representerar två viktiga beståndsdelar av den svenska matkulturen.

Smörgåsbordet är en slags buffe där de mest traditionella svenska maträtterna serveras. Det svenska smörgåsbordet kan naturligtvis varieras något i enlighet med personliga preferenser, basen är dock den samma och detta smörgåsbord serveras vid högtider så som jul, midsommar och påsk. På ett smörgåsbord finns många olika fiskrätter, främst inlagda gravade och rökta. Kallskuret i form av patéer, korvar och skinkor serveras också. De varma rätterna inkluderar köttbullar, prinskorv, revben, kokt potatis, Janssons frestelse och mycket mer. Bröd smör och olika ostar samt snaps och starksprit är vanliga tillbehör. Smörgåsbordet serveras som gående bord, varje gäst förser sig alltså med mat enligt eget tycke och smak. Vanligtvis avslutas smörgåsbordet också med ett utbud av desserter av olika slag så som ris à la Malta, ostkaka, chokladpraliner, ostar, fruktkaka och tårtor.

Svensk husmanskost

Svensk husmanskost är ett annat koncept i den svenska matkulturen. Denna typ av mat var från början enkel, rejäl och billig mat som åts av arbetare på landet. I den här maten framhävs råvarorna som naturligtvis var lokalt producerade då det var detta man hade tillgång till för i tiden. Exempel på svenska husmanskost är till exempel fläsk, kroppkakor, köttbullar med potatis och gräddsås, rotmos, isterband, bruna bönor, kålpudding, raggmunkar, kalops, palt, stekt strömming, ärtsoppa och pannkakor samt mycket mer. Husmanskosten finns kvar än idag och anses nu vara klassiska rätter i det svenska köket.

Svensk fika

Svenskarna är kända för sin vana att fika. Fikandet är en kulturell tilldragelse som existerar överallt i det svenska samhället – man fikar på arbetsplatsen, vid högtider, träffar vänner över en fika och mycket mer. En fika innefattar helt enkelt att sitta ner över mat och dryck och samtala med andra personer. Fikan är mindre formell än en middag och kan ha många olika funktioner. Viktigt vid fikan är att man intar någon typ av sött bakverk. Ingen svensk högtid eller festligt tillfälle är heller helt komplett utan en tårta. Det spelar ingen roll om det är midsommarafton, bröllopsfest eller det senaste familjetillskottets dopfest – tårtan är ett måste. Det finns flera tårtsorter som är djupt förankrade i den svenska matkulturen, bland annat princesstårta och gräddtårta med jordgubbar. Traditionerna börjar dock förändras något och utbudet av tårtor växer. Idag kan du beställa din personliga tårtfavorit på hemsida på nätet. En annat klassiskt bakverk är naturligtvis kanelbullen. Dessa relativt enkla, men ack så goda, bullar är grunden till vare fikarep och är så populära att de till och med fått sin egen dag!

Modern svensk mat

Idag har den svenska maten blivit mer raffinerad och elegant och svenska kockar och restauratörer har gjort sig namn internationellt. Svenska kockar har vunnit många internationella mattävlingar, svenska restauranger belönas med allt fler Guide Michelin-stjärnor och världen har fått upp ögonen för den svenska och skandinaviska matkulturen i större utsträckning.