Utflykter från Stockholm

Stockholm är ett av Sveriges viktigaste resmål och står säkert överst på listan för en stor andel av framtida besökare. Det är inte utan anledning, här finner du ett fantastiskt utbud av kultur, historia, natur, shopping och gastronomi. Dessutom kan du från centrala Stockholm relativt enkelt göra flera spännande utflykter till närliggande sevärdheter. I den här artikeln listar vi några exempel.

Skärgården

Stockholm är vida berömt för sin natursköna skärgård. Den består av fler än 20 000 idylliska öar, kobbar och skär i alla möjliga former och storlekar. Till viss del är de bebyggda med snickarglädje i form av äldre trähus, lekfulla lusthus och stilren modern nordisk arkitektur. Listan på vackra utflyktsmål i skärgården kan närmast göras oändlig med allt som erbjuds.

Din närmaste skärgårdsdestination från Stockholms stadskärna är Fjäderholmarna. Ön nås med en kort båtresa. Här finner du soldränkta badklippor, flera bra restauranger och trevliga hantverksbutiker. Lite längre bort än så ligger det klassiska resmålet Vaxholm. Njut av färden dit, ät lunch på en krog i hamnen och besök den imponerande historiska fästningen. Även trendiga Sandhamn är trevligt för en längre dagstur.

Skargarden Stockholm

Slott

I och omkring Stockholm befinner sig flera kungliga slott. Det börjar redan i gamla stan och på Djurgården med Kungliga Slottet och Rosendals Slott. Norr om innerstan vid Brunnsvikens strand ligger Ulriksdals Slott som är omgärdat av en vacker slottspark. Ett annat tips är eleganta Drottningholms Slott i barockstil. Här finns även det mindre Kina Slott i närheten.

För dig som letar efter en längre slottsrelaterad utflykt rekommenderar vi ett besök på Gripsholms Slott från 1500-talet. Dit kan det vara smidigt att köra bil på grund av avståndet, men även tåg är ett alternativ. Kombinera gärna med att utforska och övernatta i den mysiga lilla staden Mariefred som ligger vid inre delen av sjön Mälaren.

Museer

Stockholm har generellt sätt ett stort urval av intressanta museer. Många av dem ligger centralt, men några av dem är placerade mer perifert och utgör trevliga mål för halvdagsutflykter. På Lidingö befinner sig till exempel det vackra konstnärshemmet Millesgården med sin kända skulpturpark och utsikt mot Stockholms hamn. Här visas regelbundet tillfälliga konstutställningar samt en permanent utställning.

Art Museum in Stockholm Palace - Gustav III

Ett väldigt naturskönt beläget museum är konstmuseet Artipelag som ligger på en höjd i skärgården på Värmdö. Museet har utställningar både inomhus och utomhus samt en trevlig restaurang. Ett annat exempel är det anrika Naturhistoriska Riksmuseet. Det finns på bekvämt avstånd från centrala Stockholm och kan till och med nås med cykel för dig med starka ben.

Gastronomi

Det skandinaviska köket blir allt mer känt världen över. Samtidigt ökar intresset för gastronomisk turism. Du kan visserligen äta gott och mångsidigt i Stockholms stadskärna, men det finns även flera krogar som har valt att etablera sig längre ut. Exempel på de senare är Aloë, Villa Brännugnen, Ulriksdals Värdshus och Långbro Värdshus samt pizzerian 450 Gradi som drivs av tidigare fotbollsstjärnan Jesper Blomqvist.