
Uppsala – historisk charm och moderna bekvämligheter
Uppsala är en vacker och charmig stad belägen i Uppland, där du kan hitta både historiska sevärdheter och moderna bekvämligheter. Staden är känd för sin historiska kärna, med vackra kyrkor och andra gamla byggnader. Men det finns också många andra saker att göra och se i Uppsala som att shoppa i trendiga butiker eller besöka det livliga nattlivet.
Städning och hemstädning i Uppsala
När du planerar en semester är det viktigt att du tänker på alla detaljer, inklusive städningen av lägenheten eller huset du bor i. Detta kan vara ett problem om man inte har tillgång till en städfirma som kan ta hand om detta åt en. Det finns många städfirmor som erbjuder hemstädning i Uppsala, företag som kan hjälpa dig att hålla din lägenhet eller ditt hus i gott skick, så att du kan njuta av din semester utan att behöva oroa dig för städningen.
Det är också värt att nämna att det är fortsatt populärt med RUT-avdrag i samband med hemstäd. Detta gör det möjligt för personer att få skattereduktion för arbete som utförts av exempelvis städfirmor. Detta kan göra det ännu mer attraktivt att anlita en städfirma för att ta hand om städningen före, under eller efter semestern.
Upptäck Uppsalas historiska sevärdheter och natursköna landskap
Uppsala är känt för sina historiska sevärdheter, som Uppsala domkyrka och Gustavianum, den äldsta universitetsbyggnaden i Norden. Dessa byggnader är verkliga pärlor och erbjuder en fascinerande inblick i stadens historia.
Staden är också omgiven av natursköna landskap, ta en tur till exempel till Uppsala slott och njut av det uppländska landskapet. Här finns gott om platser som är perfekta för en promenad eller en picknick. Uppsala slott är ett imponerande byggnadsverk med en vacker trädgård.
För de som är intresserade av kultur och historia finns det många museer att besöka, som Uppsala historiska museum och Uppsala konstmuseum. Dessa museer ger en unik inblick i stadens historia och kultur och är ett måste för besökare. För mat och dryck kan du välja bland många fina restauranger och caféer. Det finns också många butiker och marknader att besöka, där man kan hitta unika souvenirer och handgjorda produkter.
Uppsala är med andra ord en semesterort som erbjuder det bästa i en kombination av historisk charm och moderna bekvämligheter. Med möjligheten att anlita en städfirma för hemstädning, det natursköna landskapet, historiska sevärdheter och en livlig kultur- och matscen, är det en plats som definitivt är värd ett besök.

Besök Vasaloppet
I lilla Mora i Dalarna ligger målgången för Vasaloppet, det 90 kilometer långa skidloppet som drar besökare och tävlande från hela världen. Att besöka Vasaloppet, eller att själv kanske delta, är något som alla borde göra minst en gång i livet. Anledningarna till det är många. Här ska vi gå igenom några av dem.
En tävling med anor
Visste du att Vasaloppet är ett mycket gammalt skidlopp? Redan 1922 gick den första starten av stapeln. Vinnaren då blev Ernst Alm som körde loppet på 7 timmar och 32 minuter. Förra året (2021) vann Tord Asle Gjerdalen på en tid på 03:28:18. Själva loppet startar i Sälen och avslutas sedan i Mora. Längst spåret står mängder av åskådare, speciellt vid de mest kända kontrollerna. Dessa är bland annat Mångsbodarna, Evertsberg och Risberg. Även runt målgången trängs åskådare från hela världen. Vinnaren möts vid målgången med en krans som delas ut av en kranskulla i herrklassen och en kransmas i damklassen. Det är ett spännande skådespel som många vill se. I stort är det dessutom fascinerande att titta på människor som klarar av att åka nio mil på skidor. Undrar du hur det går till? Svaret på frågan är att det kräver sin träning, både under sommar och vinter. Hur olika skidåkare lägger upp sin träning är individuellt, men mycket att läsa finns också på träningshjälpen för den som är nyfiken.
Delta i Vasaloppet
Känner du att det inte riktigt räcker att titta på loppet? Då kanske du själv vill delta? Det är fullt möjligt men kräver en hel del träning. Att kunna åka skidor i hela 9 mil är slitsamt och gör att du måste ägna hela året innan åt mängdträning. Du bör naturligtvis också se över eventuella skador. Sådana riskerar nämligen att blomma upp extra mycket under ett så här långt skidlopp. Ett besök då idrottsskadespecialisterna kan göra att du kommer till rätta med kroppsliga problem som har irriterat dig länge. Generellt är det alltid så att den som planerar att delta i ett långlopp bör ta hand om sin kropp på bästa sätt. Tyvärr överskattar många deltagare i Vasaloppet sin förmåga och tvingas bryta innan de genomfört loppet. Vill du slippa vara en av dem är därför noggranna förberedelser a och o.
Oavsett om du vill delta i själva loppet eller om du bara vill vara åskådare är Vasaloppet väl värt ett besök. Det är en riktigt trevlig folkfest där alla är välkomna.

Flytthjälp är den bästa hjälpen
Är du i flyttagen? Då ska du tänka på att du kan ta hjälp vid en flytt av en professionell flyttfirma vilket är det bästa du kan göra. Att flytta är tungt och om du dessutom bor en trappa upp utan hiss kan det bli extra besvärligt.
Att tänka på inför flytten
Att flytta innebär inte bara att bära alla möbler på själva flyttdagen. Innan dess ska du skaffa kartonger, du ska ordna med packmaterial och framför allt ska du packa allt som är löst. Det gäller böcker, kläder, husgeråd och en massa andra saker som du inte visste att du hade. Kanske kan du passa på och slänga lite när du ändå är på gång? På själva flyttdagen ska du ha hyrt en lastbil och ha dragit ihop ett gäng kompisar som hjälper till att bära. Allt detta ska du ha fixat innan du ens har kommit fram till flyttdagen.
Professionell flytthjälp
Tänk dig nu att du istället anlitar en flyttfirma. De är professionella och kan hjälpa dig med kartonger och packmaterial. Ja, de kan ordna packningen också om du vill. De vet hur de ska packa för att inte skada något. De kommer på flyttdagen med flyttbil och flyttpersoner och gör allt. Arbetet går lätt och smidigt. De vet hur man lyfter och bär på bästa sätt eftersom de är professionella. De vet också hur de ska packa bilen så att möbler och kartonger står stabilt och säkert på väg till ditt nya hem. Du behöver inte göra något alls. Dessutom är de fullt försäkrade. Så om något mot förmodan skulle gå sönder får du ersättning. Det kan inte bli bättre! Det är ju trots allt lite svårare att få ersättning om det är kompisen som tappar den antika spegeln. Men det är viktigt att du väljer en firma som är skicklig och professionell. Ta hjälp av vänner och bekanta som själva har flyttat, undvik de vanligaste fallgroparna och kolla upp firman i förväg. På så sätt får du en optimal flytt.
Detta vinner du
Om du anlitar flytthjälp har du en massa ork kvar för att göra det roliga jobbet. När du väl kommer till din nya bostad kan du använda din kraft till att packa upp alla saker och placera dem där du vill ha dem. En annan viktig fördel med att anlita flytthjälp är att du sedan några år tillbaka kan få RUT-avdrag på flyttningen. Så då behöver du bara betala 50 procent av priset. Hos många flyttfirmor kan du även välja till flyttstädning. Även detta kan du få RUT-avdrag för. Det vore väl skönt att bara lämna den ostädade bostaden bakom dig och istället fokusera på den nya.
Sammantaget är det väl värt pengarna att anlita professionell hjälp för att flytta. Du får hjälp med de tunga och mindre roliga bitarna i flytten och kan koncentrera dig på allt annat som du behöver göra. Och det bästa är att du dessutom har krafterna kvar till allt det roliga i den nya bostaden.

Semestra i vintersverige
Att semestra i Sverige under vinterhalvåret kan vara minst lika vackert och fullt av upplevelser som under sommarhalvåret. Kanske vintern till och med bjuder på mer äventyr med tanke på att sommaren ofta handlar om att koppla av i stugan på landet, ta det lugnt på stranden eller umgås med nära och kära så långt det är möjligt. Under vintermånaderna lever flera orter som erbjuder skidåkning, snowboard och mycket mer upp. Aktiviteterna avlöser varandra och det finns något för alla familjemedlemmar. Över hela Sverige finns mängder med härliga vinterupplevelser oavsett vad man har för intresse.
Ta hand om ditt immunförsvar i vinter
Det man bör tänka på är att även om solen lyser står den inte högt på himlen och det blir snabbt mörkt ute. Då är det viktigt att vi har stöttat vår kropp med till exempel D-vitamin så att vi behåller energin och ett starkt immunförsvar genom hela vintern. Apohem har ett brett urval av olika kosttillskott och på deras hemsida hittar du allt du behöver i form av vitaminer och mineraler. Under sommarhalvåret får vi ofta tillräckligt med sol för att kroppen ska kunna bilda D-vitamin. Överskott av vitaminen lagras i kroppen men trots det har de flesta för låga nivåer när våren kommer. Använder vi solskyddskrämer hindrar de också D-vitamin från att bildas. Detta är värt att tänka på inför vintrarna då vi kan behöva lite extra energi. Då är frågan var du beger dig på din vintersemester? Vi har ett par härliga tips som erbjuder både härliga upplevelser, aktiviteter och avkoppling.
Ishotellet i Jukkasjärvi
Här möts värme och kyla i Sveriges världsunika Ice Hotel – njut av den första snön redan i november eller fira en annorlunda jul och nyår bland is och konst. Testa hundspann, norrskenssafari eller varför inte isskulptering. Detta är en upplevelse utöver det vanliga, och du kan välja att bo i traditionella hotellrum och stugor eller i någon av deras magiskt vackra och konstfulla sviter som är skapade av is.
Wilderness Life
Mellan Arvidsjaur och Jokkmokk ligger Auktsjaur, och här finner du Wilderness Life. Hos dem kan du få fantastiska naturupplevelser i form av isfiske, skotersafari och kanotturer. Du kan lära dig mer om överlevnad i deras ”Wilderness Camping” och de har även huskyvandringar då de har en härlig flock med siberian huskies. På Wilderness Life får hela familjen äventyr och naturnära upplevelser, men allt anpassas efter ålder och intressen. En vintersemester här kommer ni minnas resten av livet.
Hyr stuga vid skidorterna
Över hela Sverige finns en mängd skidorter – från söder till norr finns preparerade eller naturliga backar för alla. Vare sig du är nybörjare, har lång erfarenhet, är själv eller har familj så finns en mängd valmöjligheter om du vill åka skidor, snowboard eller pulka. Hyr en stuga i eller i närheten av skidorten där du kan koppla av och värma upp dig vid brasan efter en lång dag i backen. Det finns många stugförmedlingar att välja mellan, och bestämmer du dig för att spendera din vintersemester med skidor, god mat, brasa och bastu så kommer du inte ångra dig.

Vår svenska matkultur
Om man skulle fråga en utländsk person om vad svensk matkultur är, skulle deras svar med stor sannolikhet inkludera smörgåsbord och köttbullar. Och faktum är att dessa två representerar två viktiga beståndsdelar av den svenska matkulturen.
Smörgåsbordet är en slags buffe där de mest traditionella svenska maträtterna serveras. Det svenska smörgåsbordet kan naturligtvis varieras något i enlighet med personliga preferenser, basen är dock den samma och detta smörgåsbord serveras vid högtider så som jul, midsommar och påsk. På ett smörgåsbord finns många olika fiskrätter, främst inlagda gravade och rökta. Kallskuret i form av patéer, korvar och skinkor serveras också. De varma rätterna inkluderar köttbullar, prinskorv, revben, kokt potatis, Janssons frestelse och mycket mer. Bröd smör och olika ostar samt snaps och starksprit är vanliga tillbehör. Smörgåsbordet serveras som gående bord, varje gäst förser sig alltså med mat enligt eget tycke och smak. Vanligtvis avslutas smörgåsbordet också med ett utbud av desserter av olika slag så som ris à la Malta, ostkaka, chokladpraliner, ostar, fruktkaka och tårtor.
Svensk husmanskost
Svensk husmanskost är ett annat koncept i den svenska matkulturen. Denna typ av mat var från början enkel, rejäl och billig mat som åts av arbetare på landet. I den här maten framhävs råvarorna som naturligtvis var lokalt producerade då det var detta man hade tillgång till för i tiden. Exempel på svenska husmanskost är till exempel fläsk, kroppkakor, köttbullar med potatis och gräddsås, rotmos, isterband, bruna bönor, kålpudding, raggmunkar, kalops, palt, stekt strömming, ärtsoppa och pannkakor samt mycket mer. Husmanskosten finns kvar än idag och anses nu vara klassiska rätter i det svenska köket.
Svensk fika
Svenskarna är kända för sin vana att fika. Fikandet är en kulturell tilldragelse som existerar överallt i det svenska samhället – man fikar på arbetsplatsen, vid högtider, träffar vänner över en fika och mycket mer. En fika innefattar helt enkelt att sitta ner över mat och dryck och samtala med andra personer. Fikan är mindre formell än en middag och kan ha många olika funktioner. Viktigt vid fikan är att man intar någon typ av sött bakverk. Ingen svensk högtid eller festligt tillfälle är heller helt komplett utan en tårta. Det spelar ingen roll om det är midsommarafton, bröllopsfest eller det senaste familjetillskottets dopfest – tårtan är ett måste. Det finns flera tårtsorter som är djupt förankrade i den svenska matkulturen, bland annat princesstårta och gräddtårta med jordgubbar. Traditionerna börjar dock förändras något och utbudet av tårtor växer. Idag kan du beställa din personliga tårtfavorit på hemsida på nätet. En annat klassiskt bakverk är naturligtvis kanelbullen. Dessa relativt enkla, men ack så goda, bullar är grunden till vare fikarep och är så populära att de till och med fått sin egen dag!
Modern svensk mat
Idag har den svenska maten blivit mer raffinerad och elegant och svenska kockar och restauratörer har gjort sig namn internationellt. Svenska kockar har vunnit många internationella mattävlingar, svenska restauranger belönas med allt fler Guide Michelin-stjärnor och världen har fått upp ögonen för den svenska och skandinaviska matkulturen i större utsträckning.

Utflykter från Stockholm
Stockholm är ett av Sveriges viktigaste resmål och står säkert överst på listan för en stor andel av framtida besökare. Det är inte utan anledning, här finner du ett fantastiskt utbud av kultur, historia, natur, shopping och gastronomi. Dessutom kan du från centrala Stockholm relativt enkelt göra flera spännande utflykter till närliggande sevärdheter. I den här artikeln listar vi några exempel.
Skärgården
Stockholm är vida berömt för sin natursköna skärgård. Den består av fler än 20 000 idylliska öar, kobbar och skär i alla möjliga former och storlekar. Till viss del är de bebyggda med snickarglädje i form av äldre trähus, lekfulla lusthus och stilren modern nordisk arkitektur. Listan på vackra utflyktsmål i skärgården kan närmast göras oändlig med allt som erbjuds.
Din närmaste skärgårdsdestination från Stockholms stadskärna är Fjäderholmarna. Ön nås med en kort båtresa. Här finner du soldränkta badklippor, flera bra restauranger och trevliga hantverksbutiker. Lite längre bort än så ligger det klassiska resmålet Vaxholm. Njut av färden dit, ät lunch på en krog i hamnen och besök den imponerande historiska fästningen. Även trendiga Sandhamn är trevligt för en längre dagstur.

Slott
I och omkring Stockholm befinner sig flera kungliga slott. Det börjar redan i gamla stan och på Djurgården med Kungliga Slottet och Rosendals Slott. Norr om innerstan vid Brunnsvikens strand ligger Ulriksdals Slott som är omgärdat av en vacker slottspark. Ett annat tips är eleganta Drottningholms Slott i barockstil. Här finns även det mindre Kina Slott i närheten.
För dig som letar efter en längre slottsrelaterad utflykt rekommenderar vi ett besök på Gripsholms Slott från 1500-talet. Dit kan det vara smidigt att köra bil på grund av avståndet, men även tåg är ett alternativ. Kombinera gärna med att utforska och övernatta i den mysiga lilla staden Mariefred som ligger vid inre delen av sjön Mälaren.
Museer
Stockholm har generellt sätt ett stort urval av intressanta museer. Många av dem ligger centralt, men några av dem är placerade mer perifert och utgör trevliga mål för halvdagsutflykter. På Lidingö befinner sig till exempel det vackra konstnärshemmet Millesgården med sin kända skulpturpark och utsikt mot Stockholms hamn. Här visas regelbundet tillfälliga konstutställningar samt en permanent utställning.

Ett väldigt naturskönt beläget museum är konstmuseet Artipelag som ligger på en höjd i skärgården på Värmdö. Museet har utställningar både inomhus och utomhus samt en trevlig restaurang. Ett annat exempel är det anrika Naturhistoriska Riksmuseet. Det finns på bekvämt avstånd från centrala Stockholm och kan till och med nås med cykel för dig med starka ben.
Gastronomi
Det skandinaviska köket blir allt mer känt världen över. Samtidigt ökar intresset för gastronomisk turism. Du kan visserligen äta gott och mångsidigt i Stockholms stadskärna, men det finns även flera krogar som har valt att etablera sig längre ut. Exempel på de senare är Aloë, Villa Brännugnen, Ulriksdals Värdshus och Långbro Värdshus samt pizzerian 450 Gradi som drivs av tidigare fotbollsstjärnan Jesper Blomqvist.

Semestra i Skåne
Längs i söder av Sverige ligger Skåne, ett fantastiskt landskap med en mängd upplevelser att bjuda på. Landskapet har mycket att erbjuda med allt från härliga sandstränder och naturupplevelser, till museum för de historieintresserade. Sedan ska vi inte glömma alla spännande städer både i de sydligaste och norra delarna av landskapet. Det finns helt enkelt någonting för alla i Skåne.
I vår artikel ska vi ge dig tips på några av guldkornen i Skåne, de platser du verkligen borde besöka när du tar en tur ner i söder. Du kommer att hitta ett passande alternativ i artikeln oavsett vilken typ av semesterupplevelse du är ute efter. Självklart hittar du även härliga matupplevelser när du besöker Skåne.
Vackra skånska stränder
Sandhammarens strand ligger vackert belägen på Österlen och har gång på gång blivit utsedd till Sveriges bästa. Stranden är vit och finkornig och den sträcker sig lång med sanddyner och en vacker tallskog i de inre delarna. Du kan med fördel promenera på stranden även under vinterhalvåret, så den passar inte bara för soldyrkarna på sommarsemester.
Saltsjöbaden i Ystad är också en populär sandstrand i Skåne. Där hittar du både långa sandstränder och bryggor som du kan bada från. Bryggorna är perfekta för dig som vill undvika sand mellan tårna. Det finns både lummig natur i närheten, samt lyxiga boenden för dig som vill ha nära till stranden från ett bekvämt boende.

Fantastiska naturupplevelser
Skåne har gått om naturreservat och andra härliga platser med fantastisk natur. Det är verkligen ett av Sveriges vackraste landskap med sjöar, skog, åkrar och slätter. Ravinen Skäralid i Söderåsens nationalpark är ett populärt besöksmål. Ett annat underbart naturreservat ligger i Häckeberga, med sina vackra vandringsleder och underbara renässansslott. Andra nämnvärda platser i den skånska naturen är:
• Fyledalen
• Mölle
• Torup
• Forsakar
Underbara stadsupplevelser
Skåne har flera mysiga städer att besöka. Du kan till exempel besöka Malmö, Sveriges tredje största stad. Där finns mysiga parker, en härlig strand och flera shoppingmöjligheter. Helsingborg är en annan stad som ligger vid kusten och som har sitt Tropikarie med exotiska djur, en tropisk strand med palmer och båtturer till den danska staden Helsingör. Besök även:
• Lund
• Kristianstad
• Ystad

Intressanta museum
Skåne har också härliga museum för de historieintresserade turisterna. JohannaMuseet är ett teknikmuseum med gamla bilar och liknande, som ligger i Skurup. Fotevikens museum är ett arkeologiskt friluftsmuseum i Höllviken, de har världens enda rekonstruerade vikingastad och bjuder på en otrolig upplevelse. Kulturen i Lund har bevarade hus från förr, samt historiska utställningar med bland annat mynt och vapen.
Andra guldkorn i Skåne
Skåne har en stor mängd slott som du kan besöka, på flera av dem kan du både övernatta och äta slottsmiddag. Ofta har slotten vackra trädgårdar som ni kan vandra i också. Du kommer också se loppisskyltar lite överallt om du kör bil i Skåne, perfekt tillfälle att fynda snygga retrosaker. Även matupplevelserna är fantastiska.
Skånes djurpark
Om du vill besöka en stor djurpark i skogen ska du besöka Skånes Djurpark. Där finns enbart nordiska djur och du kan bland annat skymta björnar, älgar och rävar. De har också ett Fåret Shaun-land för barnen, med gott om lekupplevelser. Det finns även plaskdammar och vattenrutschkana som barnen kan svalka sig i om ni besöker djurparken på sommaren.