Besök Vasaloppet

I lilla Mora i Dalarna ligger målgången för Vasaloppet, det 90 kilometer långa skidloppet som drar besökare och tävlande från hela världen. Att besöka Vasaloppet, eller att själv kanske delta, är något som alla borde göra minst en gång i livet. Anledningarna till det är många. Här ska vi gå igenom några av dem.

En tävling med anor

Visste du att Vasaloppet är ett mycket gammalt skidlopp? Redan 1922 gick den första starten av stapeln. Vinnaren då blev Ernst Alm som körde loppet på 7 timmar och 32 minuter. Förra året (2021) vann Tord Asle Gjerdalen på en tid på 03:28:18. Själva loppet startar i Sälen och avslutas sedan i Mora. Längst spåret står mängder av åskådare, speciellt vid de mest kända kontrollerna. Dessa är bland annat Mångsbodarna, Evertsberg och Risberg. Även runt målgången trängs åskådare från hela världen. Vinnaren möts vid målgången med en krans som delas ut av en kranskulla i herrklassen och en kransmas i damklassen. Det är ett spännande skådespel som många vill se. I stort är det dessutom fascinerande att titta på människor som klarar av att åka nio mil på skidor. Undrar du hur det går till? Svaret på frågan är att det kräver sin träning, både under sommar och vinter. Hur olika skidåkare lägger upp sin träning är individuellt, men mycket att läsa finns också på träningshjälpen för den som är nyfiken.

Delta i Vasaloppet

Känner du att det inte riktigt räcker att titta på loppet? Då kanske du själv vill delta? Det är fullt möjligt men kräver en hel del träning. Att kunna åka skidor i hela 9 mil är slitsamt och gör att du måste ägna hela året innan åt mängdträning. Du bör naturligtvis också se över eventuella skador. Sådana riskerar nämligen att blomma upp extra mycket under ett så här långt skidlopp. Ett besök då idrottsskadespecialisterna kan göra att du kommer till rätta med kroppsliga problem som har irriterat dig länge. Generellt är det alltid så att den som planerar att delta i ett långlopp bör ta hand om sin kropp på bästa sätt. Tyvärr överskattar många deltagare i Vasaloppet sin förmåga och tvingas bryta innan de genomfört loppet. Vill du slippa vara en av dem är därför noggranna förberedelser a och o.

Oavsett om du vill delta i själva loppet eller om du bara vill vara åskådare är Vasaloppet väl värt ett besök. Det är en riktigt trevlig folkfest där alla är välkomna.